Diyarbakır Topuk Dikeni Tedavisi Topuk dikeni, yanlış ayakkabı tercihi veya uzun süreli ayakta kalma ile oluşan, ayakta topuk kemiği ile taban çukuru arasında kalsiyum birikmesi ile oluşan bir durumdur. Bu durum genellikle ayak topuğunun önünde başlayarak ayağın diğer kısımlarını da etkiler. Yaklaşık olarak 0,5 cm boyunda olup her zaman gözle görülmemektedir. Tıp dilindeki adı osteofit olan bu rahatsızlık kişileri uykudan uyandıran veya kişilerin ayağının üzerine basamaması gibi etkilere sebep olan bir durumdur. Tabana ani yüklenmenin olması, kilo artışı da hastalığın artmasına ve kişiye dayanılmaz acılar vermesine neden olmaktadır. Fasya adı verilen ayakta bulunan lifler bu sebeplerden ötürü yırtılmaktadır. Hastalar ayağında diken batmasına benzer acı hissetmektedir. Topuk dikeni tedavisi için kişiye ayak egzersizleri önerilmektedir. Fakat doğru egzersizlere yapmakta zorluk çeken kişilere podo-taping uygulamalarını yapması önerilmektedir. Ayağa takılan esnek bantlar ile taban kaslarına mini egzersiz yaptırmak kişinin hem ağrısının hafiflemesine hem de kasların güçlenmesine yardımcı olacağından yapılmalıdır. Diyarbakır Topuk Dikeni Tedavisi
Topuk dikenine sebep olan bazı durumlar olmaktadır. Bu durumlar;
Bu koşullar oluştuğunda topuk dikeni olma ihtimali yüksektir. Ayak sağlığına dikkat eden kişilerin bu hususları önemsemesi gerekmektedir.
Topuk Dikeni Belirtileri
Genelde bu hastalıktan muzdarip kişilerin şikayet ettiği bazı belirtiler mevcuttur. Bunlar;
Bu belirtileri hisseden kişiler yaşam kalitesinin artması ve ağrıların hayatını kötü etkilemeden tedavi sürecinin başlaması için doktora danışması önerilmektedir. Doktorlar bu hastalığın tedavisi için genelde topuk dikeni tabanlığı önermektedir. Yapılacak olan tabanlık kişiye özel olmalı ve ayağı sıkmayacak şekilde özel yapılmalıdır. Bunun yanında diğer tedavi yöntemi ise ameliyattır. Ameliyat ile bu sorun tamamen çözüme kavuşmaktadır.