Aşil Tendon Yaralanmaları, uzun süredir top oynamayıp iş arkadaşlarının ısrarı ile halı sahaya çıkan ve olanca gücü ile koşmaya çalışırken arkasından adeta bir top patlaması tarzında ses duyup acı içerisinde yere düşen erkek hasta profili Aşil tendon yaralanmasını akla getiren ve sıklıkla duymaya alışmış olduğumuz bir ifadedir. İsmini eski Yunan medeniyetinde yaşamış efsanevi savaşçı Achilles’ten alan ve vücudun en kalın, en güçlü tendonu olan bu tendonun yırtıkları spor yaralanmaları içerisinde sık görülmektedir.
Diz ekleminin arkasından köken alan ve baldırın arkasında seyreden kasların uzantısı olan aşil tendonu topuk kemiğine yapışmaktadır. Ayak bileğimizin arkasında kalın bir şekilde ele gelmektedir. Yürümenin öne itiş fazında görevli olan bu tendon ayak bileğimizin aşağıya doğru hareketini sağlamaktadır. Yüklendiği bu görevlerden dolayı yürüme, koşma ve zıplama esnasında büyük bir gücün etkisinde kalmaktadır.
Sıklıkla spor yaralanmaları sonucu ortaya çıksa da orta yaşta tendinit zemininde ve bazı hastalıklara bağlı olarak da görülebilmektedir. Aşil tendonu yırtıkları; genellikle koşmaya başlandığı sırada ani gelen yük sebebiyle , tendonun kanlanması en az ve dolayısı ile en zayıf olduğu topuk kemiğinden 4-6 cm yukarısında meydana gelmektedir. Kopma anında sıklıkla “trak” diye şiddetli bir ses duyulmaktadır. Ani bir ağrı oluşmakta ve zaman ilerledikçe baldırda ve ayak bileği arkasında şişlik, morluk görülmektedir. Kişi bu şekilde ayağı üzerine basabilmekte fakat normal ritimde yürüyememektedir. Günlük bedensel aktivitesi düşük olan insanlarda bu sebepten doktora geç gelebilmektedir.
Aşil tendon yırtılmasında tanı için klinik muayene sıklıkla yeterli olmaktadır. Yaralanma esnasında tendonun tamamında veya bir kısmında (parsiyel) kopma olabilmektedir. Ultrasonografi ve MR şüpheli durumlarda tanıya yardımcı olan yöntemlerdir.
Aşil tendon yırtılmalarında hastanın durumu da göz önüne alınarak farklı tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir. Sadece alçı ya da breys uygulaması şeklinde konservatif (ameliyatsız) yöntemler olduğu gibi cerrahi tedavi yöntemleri de mevcuttur. Cerrahi olarakta literatürde tanımlanmış çok sayıda ameliyat tekniği vardır. Günümüzde sportif faaliyetlerin ve iş temposunun yoğunluğu göz önüne alınarak cerrahi ön plandadır.
Aşil tendon ameliyatı esnasında ayak bileği arkasında kesi yapılmakta olup çeşitli tekniklerle kopan kısım dikilmekte ve duruma göre bazı sağlamlaştırma işlemleri yapılmaktadır. Ameliyat sonrasında tercihimiz alçı yapmadan ROM Walker denilen açı ayarlı bir ortez kullanımıdır. Bu şekilde yaralanması yeni olmuş kişilerde yaklaşık 2 hafta sonra üzerine basıp yürümesine izin verilmektedir. Yaklaşık 4-6 hafta ortez kullanımından sonra tamamen serbest bıraktığımız hastalarımızın spora dönüşleri 4-5 ayı bulmaktadır.