Yarım Diz (Unikondiler) Protezler; 50 -60 yaş arası hastalardaki diz kireçlenmelerinde tedavi kararı günümüz ortopedisinin önemli sorunlarından bir tanesidir. Total diz protezlerinin ömrünün 25-30 yıl olduğu ve şu andaki tedavi planlarımızı insanların 85 yıl aktif ömür süreceği düşüncesiyle yapıldığı düşünülürse 2. bir protez gerekliliği bu karar zorluğunun ana nedenidir. Unikondiler protezleri çok daha ileri hatta 75-80 yaş civarında da yapan uzmanlar vardır. Biz 65 yaş üzerinde çok nadir öneriyoruz.
Diz aslında 3 eklemden oluşur. İç ve dış taraftaki yük taşıyan 2 ana eklem ve diz kapağının altındaki 3. Eklem. Dizin özellikle sadece bir ekleminin kireçlendiği durumlardaki genç hastalarda eklemin sadece kireçlenen bölümüne müdahale etmek eskiden beri denenen bir yöntemdir. Ancak son yıllarda bu konuda kat edilen gelişmeler ümit vericidir.
Avantajları; Yarım veya unikondiler denilen diz protezleri dizin kireçlenmiş iç veya dış ana ekleminin birini değiştirme esasına dayanır. Bu işlemde tam diz protezinden çok daha küçük bir kesi yapılır, kemik kesisi,kanama çok daha azdır. Hastalar günlük hayata tam diz protezlerine göre 15 gün daha erken 1. ay sonunda dönerler.
Dikkat! Unikondiler diz protezleri görüntü olarak yarım gibi gözükse de unutulmaması gereken bir protez olduğudur. Tüm protez riskleri aynıdır. Unikondiler diz protezlerinin ömrü 20-25 yıldır. Değişmesi gerektiğinde tam diz protezi ile değiştirilir.
Dezavantajları; Unikondiler protezler ileri kireçlenme vakalarında yapılamaz. Bağ gerginliklerinin ayarlanma olanağı sorun yaratabilir. Teknik hataya daha açıktır ve küçük açısal hatalar protezin veya protez konulmayan kısmın beklenenden daha erken bozulabilir ve tam proteze geçilmesi gerekebilir.
Unikondiler diz protezleri dizin yalnız 1 bölgesinin bozulduğu durumlarda 20-25 yıl konforlu bir hayat sağlar.