Doğuştan Tetik Parmak, Parmakların avuç tarafında parmaklara katlama hareketi yaptıran en uç boğuma kadar ulaşan kirişler vardır. Bu kirişler katlanma (fleksiyon) hareketi sırasında lifsi doku, kıkırdak doku karışımından bir tünel içinde rahatça kayarlar. Bebeklerde bu kirişin kayma hareketinin zorlaşması ile tetik parmak ortaya çıkar. Bebeklerdeki tetik parmak genellikle baş parmaklarda görülür. % 25 bilateraldir. Diğer parmaklarda da görülebilir.
NEYDEN KAYNAKLANIR?
Bebeklerde görülen tetik parmak ile erişkinlerde görülenler birbirinden farklı mekanizmalarla ortaya çıkarlar. Tünel duvarlarının kalınlaşması, enflamasyon da dediğimiz yangılar, bu alanda su toplanması bazen de kiriş içinde yumru varlığı bu duruma yol açabilir.
AİLESEL MİDİR?
Genetik özellik taşımadığına inanılmaktadır. Nadir görülen bir durumdur. Genellikle diğer doğuştan hastalıklar eşlik etmez. Literatürde trisomi 13 ve mukopolisakkaridoz denen hastalıklarla da görüldüğü bildirilmiştir.
HANGİ YAŞLARDA GÖRÜLÜR?
Genellikle sonradan ortaya çıkmaktadır. Çocuklardaki tetik parmağın % 25’i doğumda fark edilir. 1-2 yaşında fark edildiğinde genellikle parmak katlı durumdadır ve bazen zorlama ile düzeltilemezler.
KENDİLİĞİNDEN GEÇER Mİ?
İlk 1 yıl içinde % 30 oranında kendiliğinden düzelirler. 6 ay-2 yaş arasında fark edilenlerde bu durum %12’dir.
TEDAVİSİ NE ZAMAN VE NASIL YAPILIR?
Sadece gözlenebilir. Parmakları kavrayarak düz tutan sert çubuk şeklindeki breysler kullanılabilir. Düzelmez ise 3 yaşından önce cerrahi tedavi yapılmalıdır.
Kaynak: Campbell Operative Orthopaedics