Gaziantep Kifoz Tedavisi Kifoz nedir? Kifoz, halk arasında bilinen adıyla kamburluk, omurganın öne doğru anormal bir şekilde eğilmesi ile sırtta kavisli görünüm oluşmasına neden olan hastalıktır. Kifozlar omurganın eğilme seviyesine göre vücutta sorunlara yol açmaktadır. Hafif kifozlar, kişinin günlük yaşamını çok fazla etkilemezken şiddetli kifozlar, kişilerde nefes alma güçlüğü gibi kişinin hayatını doğrudan etkileyen pek çok soruna neden olabilmektedir. Kifoz hastalığı, her yaştaki insanda görülebilen bir durum olmakla beraber, ergenlik döneminde kemiklerin hızlı bir şekilde büyümesi nedeniyle bu yaştaki kişilerde daha sık rastlanmaktadır. Sırtta oluşan ağrının şiddeti omurganın eğriliğine göre değişiklik göstermektedir. Hafif olan eğriler sadece hafif sırt ağrılarına neden olabilir veya herhangi bir belirti göstermeyebilir fakat şiddetli olan sırt eğrileri önemli sırt deformasyonlarına veya kamburluğa neden olabilmektedir. Gaziantep Kifoz Tedavisi
Kifoz Türleri
Kifozun çocukları ve ergen kişileri etkileyen üç türü vardır. Bunlar;
Postüral Kifoz: Bu kifoz türü genellikle ergenlik dönemlerinde görülen en yaygın türdür. Kişinin duruşunun kambur olması ile fark edilmektedir. Fakat ciddi hasarlara yol açmamaktadır. Gözle görülen bir kamburluk yoktur. Hastadan dik durması istendiğinde hasta düzeltebilmektedir. Ergenlik çağındaki kızlarda erkeklere oranla daha yaygın görülür.
Scheuermann Kifozu: Bu kifoz türü de postüral kifoz türü gibi ergenlikte fark edilmektedir. Fakat bu kifoz türü omurgada deformasyona neden olmaktadır. Scheuermann kifozuna omurgadaki yapısal anormalliklerin neden olduğu bilinmektedir. Bu kifoz türünde, hastadan dik durması istendiğinde hasta kendisi dik durarak eğriliği düzeltememektedir.
Konjenital Kifoz: Doğumda oluşan kifoz türüdür. Rahimde olan bebeğin omurgasının normal şekilde gelişmediğinde ortaya çıkmaktadır. Bu kifoz türünde çocuğun yaşı ilerlediğinde düzelme olmaz, aksine daha kötüye gitmektedir. Cerrahi müdahale gereklidir.
Kifoz Tedavisi
Kifoz tedavisi planlanırken doktorun dikkat ettiği bazı durumlar mevcuttur. Bunlar hastanın yaşı, genel sağlık durumu, kifoz türü ve eğrinin şiddetidir. Cerrahi müdahale ve cerrahi olmayan tedavi ile omurgadaki eğriliklerin ilerlemesinin önüne geçilmektedir. Cerrahi olmayan tedavilerde genellikle fizik tedavi gibi omurgayı destekleyici çözümler sunulurken, cerrahi tedavide ameliyat önerilmektedir.