Artroplasti yani protez cerrahisi işlevini yitiren ve artık fonksiyonlarını yerine getiremez hale gelen eklemlerin cerrahi işlem ile yeniden oluşturulup iş görür hale getirilmesidir demek yanlış olmayacaktır. Eklemler yaşa ve bazı etkenlere bağlı olarak zamanla iş görmez hale gelebilir. Farklı hastalıklarında barınabildiği eklemlerde genelde yaşın ilerlemesi ile beraber kireçlenme sorunu ortaya çıkar. Kireçlenme sorununda hastalar dizlerini ya da diğer eklem yerlerini bükme ve hareket ettirme noktasında büyük ölçüde sorun yaşar. Bu tarz sorunların tümünde uzman hekim tarafından uygun görüldüğü zaman Protez (Artroplasti) Cerrahisi uygulanır. Bu tedavi de amaç eklem çevresindeki kasların ve diğer yumuşak dokuların yeniden restore edilmesidir.
Protez (Artroplasti) Cerrahisi Hangi Hastalıklarda Uygulanır?
Protez (Artroplasti) Cerrahisi işlemi hakkında detayları vermeden önce protez ve eklemin net tanımını bilmek faydalı olacaktır. Buna bağlı olarak;
Protez: Vücudun herhangi bir noktasında yer alan uzuvların zamanla bozuma ve fonksiyonunu yitirme yaşaması, işlevini yerine getirememesi sonucunda, bu uzuvlar yerine yapılan yapay uzuvlara protez adı verilir. Bu işlem ise cerrahi yöntemler ile yapılır.
Eklem nedir; Eklem ise vücudumuzda yer alan kemiklerin birleşimini sağlayan yapıdır demek yanlış olmayacaktır.
İşte eklemlerin işlevini yitirmesi hastaların rutin yaşamlarını son derece olumsuz etkiliyor. Bu durumun sadece yaşa bağlı olmasa da genelde yaşın ilerlemesi ile beraber ortaya çıktığını daha önce de ifade etmiştik. Sorun yaşanan ve artık işlevini yitiren bu uzuvların yerine Protez (Artroplasti) Cerrahisi işlemi yapılara yapay uzuvlar yerleştirilip, hastanın normal yaşamını sorunsuz sürdürmesi hedeflenir.
Protez (Artroplasti) Ameliyatları
Artroplasti ameliyatlarının da hastalığa bağlı olarak çeşitleri bulunuyor. Çeşitlerin yanı sıra şu bölgeler de sıklıkla Protez (Artroplasti) Cerrahisi işlemine başvurulduğunu söylemek yanlış olmayacaktır;
Tüm bu bölgelerde açığa çıkan uzuv ya da eklem sorunlarında uzman bir hekime başvurup muayene olmak gerekiyor. Hastalığın tanısı uzman hekim tarafından belirlendikten sonra gerekli görüldüğü zaman tedavi süreci için Protez (Artroplasti) Cerrahisi işlemi uygulaması yapılabilir.