Adıyaman Omurga Kırığı Tedavisi Omurga kırıklarına kişilerin travmaya maruz kalmaları veya düşmesi neden olmaktadır. Omurgaya alınan darbe sonrası oluşan omurga kırığı, vücutta hasarlara neden olabilmektedir. Kırığın büyüklüğüne göre cerrahi müdahale edilmesi gerekmektedir. Omurga kırığı tedavisi verimli olması açısından travmaya maruz kalan kişinin zaman kaybetmeden doktora görünmesi ve cerrahi tedavi yapılması önerilmektedir. Tedaviye geç kalınması vücutta sorunlara yol açabilmektedir. Kemik erimesi gibi kemiklerin zayıf kaldığı kişiler küçük düşme ve travmalardan ağır hasarlar alabilmektedir. Bu kişilerin günlük yaşamda daha fazla dikkatli olmaları gerekmektedir. Osteoporoz gibi kemiklerin zayıf olduğu hastalıklar kişinin aldığı küçük darbelerde bile kişinin hayatını büyük ölçüde etkileyebilmektedir. Adıyaman Omurga Kırığı Tedavisi
Omurganın travmaya maruz kalması, omurganın kemik yükünü taşımamasına neden olmaktadır. Bu durumda omurgada ezilme ve kırılma meydana gelmektedir. Travmanın verdiği hasar ve omurganın sıkışması hafif ise hafif bir ağrı ve omurgada basit deformasyon meydana gelir. Fakat travmanın şiddeti ağır ise bu bölgede şiddetli bir ağrı görülmektedir. Bu durum daha sonra kifoza dönüşebilmektedir. Osteoporoz hastaları kemiklerinin zayıf olmasından kaynaklı risk grubunda yer almaktadır. Omurgada oluşan tümör, travma ve osteoporoz bu faktörlere bağlı olarak gelişmektedir.
Omurga kırıkları en çok 18-50 yaş grubundaki kişileri etkilemektedir. Erkekler kadınlara oranla daha fazla risk taşımaktadır. Ateşli silah yaralanmaları, trafik kazaları, spor kazaları veya yüksekten düşme gibi durumlar omurga kırıklarına neden olabilmektedir.
Omurga kırıkları, sırt ve boyun ağrıları, uyuşma, karıncalanma hissi ve kas spazmı, vücutta halsizlik oluşması, felç, kollarda ve bacaklarda hareket edememe gibi belirtiler ile kendini göstermektedir. Travmaya maruz kalıp bu belirtileri yaşayan kişilerin kısa süre içerisinde doktora başvurmaları önerilmektedir.
Omurga Kırığı Tedavi Yöntemleri
Omurga kırığı olan hastada kırılan kemiğin oluşturduğu baskı ve omurilik sıkışması düzeltilmesi öncelikli hedeftir. Oluşan kırık kişide felç geçirmeye neden olacağından zaman kaybedilmeden tedavisi yapılmalıdır. Kırılan bölgenin harekete maruz kalmaması için tespit edilmesi önemlidir. bu nedenle alçı ve korse kullanımı bu hastalar için tercih edilmektedir. Bunun dışında hastaya enstrümentasyon ve füzyon tedavisi de uygulanmaktadır.