İlerleyen yaş, spor yapma ve benzeri durumlarından kaynaklı olarak dizlerde şiddetli ağrılar ya da deformasyonlar görülebilir. Bunun yanı sıra farklı etkenlerden kaynaklı çok sayıda diz eklem rahatsızlıkları olduğunu söylemek de yanlış olmayacaktır. Ancak gelişen tıp dünyası ve teknoloji ile beraber artık tüm hastalıklar için uygun tedavi yöntemleri bulunuyor. Dizler de sürekli harekete maruz kalan ve bükülme hareketlerinin sıklıkla yapıldığı noktalardan biri oluğu için rahatsızlık oluşma riski oldukça fazladır. Bu noktada uzman hekime başvurarak tedavi olmanız mümkündür. Diz eklemlerinde görülen rahatsızlıkların hem tanısı hem de tedavisi için diz artroskopisi uygulanır. Peki, diz artroskopisi nedir ve nasıl uygulanır? Hangi durumlarda uygulanır? Ağrılı bir cerrahi işlem midir? Eğer siz de bu soruların yanıtını merak ediyorsanız, ayrıntılı cevapları içeriğimizin devamında bulabilirsiniz. İşte tüm ayrıntılar sizlerle…
Diz Artroskopisi Hangi Durumlarda Uygulanır?
Diz artroskopisi her diz veya eklem ağrısında uygulanmaz. Öncelikle uzman hekim tarafından hastalığın tanısı konulmalı ve tedavi süreci hakkında ayrıntılar belirlenmelidir. Eğer gerekli görülürse uzman hekim tarafından diz artroskopisi uygulaması yapılabilir. Hangi hastalıklarda diz artroskopisi uygulanır diye soracak olursanız da şu şekilde sıralamak mümkün olacaktır;
Diz Artroskopisi Ağrılı Mıdır?
Diz artroskopisi de bir tür cerrahi işlemdir. Bu nedenle de alanında uzman hekim tarafından ameliyat şartlarında işlem yapılır. Aslına bakılırsa bu cerrahi işlem için kapalı ameliyat demek yanlış olmayacaktır. Çünkü yaklaşık 0,5 cm’lik minik delikler açılarak yapılan bir işlemdir. Açılan deliklere yardımcı cihazlar arcılığı ile kamera ve ışık gönderilir. Bu da dizdeki hastalığın tanı ve tedavisi noktasında son derece fayda sağlar. Diğer açık ameliyatlara nazaran çok daha küçük delikler açıldığı için ağrı düzeyi çok düşüktür. Ameliyat sonrasında da operasyon nedeni ile şiddetli ağrılar oluşması çok düşük ihtimallidir.