Şanlıurfa Boyun Fıtığı Tedavisi Uzun süreli bilgisayar kullanımı veya masa başında uzun saatler geçirmek boyun fıtığını tetikleyen etmenlerden bazılardır. Kişilerin spora gereken önemi vermemesi ile omurgada eğriliklerin oluşmasına veya omurganın hasar almasına neden olmaktadır. Hareketsizlik boyun fıtığının oluşmasının en temel nedenlerinden biridir. Bunun yanı sıra boyunun zorlanması veya bu bölgenin travmaya maruz kalması ile omurga içerisinde bulunan disklerde aşınma ve bu disklerin fonksiyonlarının kaybolmasına yol açmaktadır. Disklerin içerisinde bulunan jelatinöz sıvı aşınmalara ve travmaya bağlı olarak omur ve sinir aralıklarına sızmaktadır. Bu sızmanın tıptaki karşılığı boyun fıtığıdır. Boyun fıtığının tedavisi yapılmadığı takdirde vücutta önemli tahribatlara yol açmaktadır. En belirgin özellikleri ise, boyun,sırt, kol ve omuzlarda ağrıların olması, kollarda uyuşma ve his yoksunluğu, kollarda karıncalanmanın hissedilmesi, kollarda güç kaybı, reflekslerin azalması ve kollarda incelmelerin meydana gelmesidir. Şanlıurfa Boyun Fıtığı Tedavisi
Boyun Fıtığı Tedavisi
Hastanın duruş şekli ve oturma pozisyonu tedavi sürecinin hızlandırılması açısından önemlidir. Bu nedenle boyun fıtığı tedavisi uygulayacak doktorun öncelikle hastaya doğru duruş için eğitim vermesi gerekmektedir. Bu hastaların ağır yük kaldırması tehlikeli olduğundan doktor bu konuda hastayı uyarmalıdır. Vücutta oluşan ağrıların azaltılması için hastaya ağrı kesici ve kas gevşeticiler önerilmelidir. Hastaya fizik tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Hastalığın ortaya çıktığı ilk günlerde boyunluk kullanımı hastayı rahatlatıp daha fazla hasarın oluşmasını önlemektedir. Fakat uzun süreli boyunluk kullanımı boyun kaslarını zayıf hale getirebileceğinden önerilmemektedir. Bu hastalığa sahip bireylerin uzman bir fizyoterapist ile gerekli tedavilerin uygulanması sağlanmalıdır. Alınan bu tedaviler ile hastalık geriliyor veya tamamen iyileşiyor ise cerrahi müdahaleye gerek duyulmamaktadır. Fakat boyun fıtığı tedavisine sonuç alınamıyor ve ilerlemesi durmuyorsa uzman bir hekim tarafından cerrahi müdahale yapılması gereklidir.
Boyun Fıtığı Tedavisi İçin Ameliyat
Boyun fıtığı tedavisinde gerekli görülmesi halinde hastaya cerrahi müdahale uygulanmaktadır. Ameliyatın temel amacı, sinirlere baskı yapan diskin baskı yapan kısmının çıkarılmasıdır. Yapılan bu işleme diskektomi denir. Çıkarılan disk yerine protez diskler konulmaktadır. Fakat bunun için belirli kraterleri hastanın karşılıyor olması gerekmektedir. Boyun fıtığı belirtisi gösteren herkesin zaman kaybetmeden fizik tedavi uzmanı veya ortopedi uzmanına danışması gerekmektedir.