Halk arasında adı kemik erimesi olarak bilinen osteoporoz yaşlanmayla beraber yapısı zayıflayan kemiklerin gücünü kaybederek dayanıksızlaşması durumudur. Kemik yoğunluğunda düşüş ve minerallerin azalması zamanla kemikleri daha kırılgan hale getiriyor. Osteoporoz bu kemiklerde çatlama ve kırılmaların da önünü açıyor. Hemen belirti göstermeyen bu hastalık zamanla ve yavaş yavaş kendini gösterir. Çatlama ve kırıkla beraber ortaya çıkan fakat muayene yapılmadığı sürece tespit edilemeyen bu sinsi hastalık bazı belirtilerle kendini ele verebilir. Örneğin en basit hareketlerde bile kemiklerin kırılması, zamanla eğrilmeler meydana gelmesi, yüksek şiddetle hissedilen bel ağrıları gibi nedenler hastalığın belirtileridir. Yaşa bağlı olarak kendini gösteren bu hastalık genetik yatkınlıklar ve hormonlara bağlı olarak da çıkabilir. Ayrıca yeterince D vitamini almamak düzensiz beslenme ve hareketsiz yaşamda bu sebeplerden bazılarıdır.
Osteoporoz nedir? Belirtileri nelerdir?
Osteoporoz zamanla insan vücudundaki kemiklerin dayanıklılığını kaybetmesidir. Hastalığın boyutuna göre de belirtiler değişmektedir. Çok ilerlemiş bir kemik erimesi rahatsızlığında vücuda herhangi bir darbe alınmasa dahi ufak bir burkulmayla veya ani hareketlerle bile kırılmaya neden olabilir. Bazen öksürmeyle bile bu durum ortaya çıkabilir. İleri boyutta olmayan hastalarda ise durum daha uzun vadede kendini gösterir. Zamanla hareketlerdeki anormallikler, vücuda alınan darbelerde görülen çok yüksek ağrılar belirtiler arasındadır. Osteoporozun erken teşhisi oldukça önemlidir. Bu sayede hasta yaşamını buna göre düzenleyerek yaşanabilecek tüm olumsuzlukların önüne geçebilir.
Osteoporoz nasıl tedavi edilir?
Her hastalıkta olduğu gibi osteoporoz tedavisinde de hastanın özelliklerine göre bir program uygulanır. Hastalığın ilerleme düzeyi, kemikler için yapılan ölçüm sonuçları oldukça önemlidir. Daha sonra hekim tarafından verilecek olan yaşam programı ve ilaçlarla hasta bu durumun olumsuz etkilerinden kurtulacaktır. Çok yaygın olarak görülen bu hastalık ilerleyen yaşlarda eğer önlem alınmazsa ciddi sorunlara yol açacaktır. Kemik sağlığına ilişkin düzenli kontroller yaptırılmalıdır. Erken tanı sayesinde de hastalığın ilerlemesi durdurularak olası tehlikelerin önüne geçilmelidir. Bu konuda hassasiyeti ön planda tutan ve bu zorlu süreçte yanınızda olan uzman hekimlerimiz siz kıymetli hastalarımız için en iyi tedavi yöntemini belirliyor.